Frissítés 14:10Nagyvárad: Partiumi Keresztény Egyetem (PKE): A koronavírus gyors terjedésére való tekintettel a PKE 2020. március 22-től visszavonásig felfüggeszti a kontaktórák megtartását. A fent említett időszakban a PKE-n az oktatás nem szünetel, ahol lehetséges online történik, órarend szerint. 
Frissítés 16:59‼️ Mától (március 16-tól) 30 napig szükségállapotot hirdettek Romániában, az egész ország területére.
➡️Legfontosabb intézkedések közt van az 🏫egyetemek zárva tartása a szükségállapot idejére, vagyis még 30 napig.

Frissítés 20:00 A 🏦Belügyminisztérium március 14-én megfogalmazott szigorításai a következőek, mivel
Romániában a 🤧koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a százat, így az ország a járványhelyzet harmadik fokozatába lépett, amely újabb szigorú intézkedéseket jelent:
➡️A kórházakhoz🏥 érkező betegeket csak sürgősség esetén látják el.
➡️A fertőző betegségek kórházai kizárólag koronavírusos eseteket fogadnak.
➡️Azok a fertőzöttek, akik nem mutatnak súlyos tüneteket, otthon kerülnek karanténba.
➡️Új kezelőhelységeket és kórtermeket alakítanak ki, bővítik a karanténhelyeket. Nyugdíjas orvosokat, orvostanhallgatókat és ápoló-tanulókat vetnek be a kórházi ellátásban.
⛔️Betiltják az ötvennél nagyobb létszámú zárt terű eseményeket.
⛔️Bezárják a gyógyfürdőket, sportkomplexumokat, spa-kat és kaszinókat.

Frissítés 15:00: Kolozsvár: Babeș-Bolyai Tudományegyetem összes karán március 11-31. között felfüggesztik a tanítást, online oktatás lép érvénybe. Az étkezdéket és a büféket bezárják kari szinten, a bentlakásokban higéniai szabályozások lépnek érvénybe.

Frissítés 08:12

Mindent a Bentlakásokról❗️

Az Egészségügyi Minisztérium 🏥(Ministerul Sănătăţii – România) március 11-i határozata alapján javasolják minden felsőoktatási intézmény tanításának felfüggesztését.
A kollégiumokban élő fiatalok sorsáról minden egyetem maga dönt. A legtöbb bentlakásban megengedett a jelenleg dolgozó hallgatók bent maradása, mindemellett a mobilitásban lévő hallgatók lakhatása is megoldott.

➡️ Nagyvárad
🏣A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Arany János Kollégiuma nem zár be, írásos indoklással bent lehet maradni. Az étkezde március 13-tól 22-ig nem üzemel (ez az időintervallum változhat).
🏣A Nagyváradi Egyetem (Universitatea Oradea) bentalakása továbbra is üzemel és vannak bent diákok, bár az egyetem ajánlása, hogy mindenki aki tud és lehetősége van rá inkább utazzon haza. Amennyiben a vírushelyzet Bihar megyében súlyosbodik egyéb biztonsági lépések gyakorlatba ültetésére lehet számítani.

➡️Kolozsvár
🏣 Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem (UAD) bentlakását ajánlott elhagyni; amennyiben a hallgató számára nem megoldott a lakhatása, úgy engedélyezhetik a kollégiumban maradását; a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.
🏣 Kolozsvári Műszaki Egyetem (UTCN) bentlakását minden hallgatónak el kell hagynia; amennyiben a hallgató számára nem megoldott a lakhatása, úgy engedélyezhetik a kollégiumban maradását; a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.
🏣 A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári bentlakásai 2020. március 12-től kiürítésre kerülnek, és fertőtlenítési munkálatokat végeznek bennük. Egyedi esetekben az adott kar dékánja kivételesen engedélyezheti egyes hallgatók további elszállásolását a bentlakásban, különösen a mobilitásban részt vevő hallgatók esetében.
🏣A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (UBB) azt ajánlja, hogy a bentlakók a lehetőségekhez mérten utazzanak haza március 22-ig, ameddig szünetel a frontális oktatás.
➡️ Marosvásárhely
🏣 A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi bentlakásai 2020. március 12-től kiürítésre kerülnek. Egyedi esetekben az adott kar dékánja kivételesen engedélyezheti egyes hallgatók további elszállásolását a bentlakásban, különösen a mobilitásban részt vevő hallgatók esetében.
➡️ Temesvár
🏣Bolyai János Szakkollégiumot nem fogják bezárni. Az alacsony létszám miatt megengedhető a nyitvatartás.

Frissítés 18:55: Kolozsvár, Kolozsvári Műszaki Egyetemen is felfüggesztették az oktatást március 31-ig. Az egyetem bentlakását minden hallgatónak el kell hagynia; amennyiben a hallgató számára nem megoldott a lakhatása, úgy engedélyezhetik a kollégiumban maradását; a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett

Frissítés 18:54: Marosvásárhely Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem is felfüggesztették az oktatást március 31-ig, az oktatás online lesz, azokat az órákat, amelyeket nem lehet online oktatással megoldani, pótolni fogják.

Frissítés 15:23: Brassó – A brassói Transilvania Egyetem minden kara beszünteti az frontális oktatást március 29-ig, a meghosszabbítás lehetőségével és online oktatás veszi kezdetét.

Frissítés 15:09: Dr. Krizsán Gergely, a University Hospital Kerry (Tralee, Ír Köztarsaság) klinikai mikrobiológus szakorvosa, a Semmelweis Egyetem korábbi oktatója szedte össze szigorúan szakmai szemmel, amit eddig tudni lehet a kórokozóról. Egy háromrészes cikksorozatot tett közzé: az első a vírus általános jellemzőiről, a második a vírus terjedéséről, a harmadik pedig a teendőkról szól.

Frissítés 14:29: Nagyvárad – A koronavírus gyors terjedésére való tekintettel a PKE 2020. március 12-22. időszakban felfüggeszti a kontaktórák megtartását. A fent említett időszakban a PKE-n az oktatás nem szünetel, ahol lehetséges online történik, órarend szerint. Az online oktatás technikai kivitelezését a már rendelkezésre álló felületeken valósítjuk meg.

Frissítés 13:38: Nagyvárad –A Nagyváradi Egyetem (Universitatea Oradea) felfüggesztette a frontális oktatást az egyetem összes karán és online oktatásba kezdenek március 31-ig a meghosszabbítás lehetőségével.

Frissítés 13:12: Temesvár – Minden Temesvári egyetemen felfüggesztik a tanítást. Temesvári Nyugati Egyetem, Temesvári Műszaki egyetem, Temesvári Orvosi Gyógyszerészeti Egyetem, Agrármérnöki és Állatorvosi egyetem.

Frissítés 10:58: Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda: A koronavírus gyors terjedésére való tekintettel a Sapientia EMTE 2020. március 12-22. időszakban felfüggeszti a kontaktórák megtartását. A fent említett időszakban a Sapientia EMTE-n az oktatás nem szünetel, ahol lehetséges online történik, órarend szerint. Az online oktatás technikai kivitelezését a már rendelkezésre álló felületeken valósítjuk meg.

 


A Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) vezető tanácsa, konzultálva az Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) és az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) álláspontjairól, az alábbiakban ismerteti az egyetemeket érintő helyzeteket és javaslatokat. Az egyetemeket érintő határozatok listáját folyamatosan frissítjük! A fentebb említett szervezetekkel együtt összegyűjtöttük a hatóságok, hivatalos szervek és Egészségügyi Világszervezet (WHO) által leírt legfontosabb tudnivalókat és teendőket, amelyeket az alábbiakban magyar nyelven ismertetünk.

Az NMD az OMDSZ-el azonos álláspontot képvisel!

Az OMDSZ és az NMD kéri az egyetemek vezetőit, hogy a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, függesszék fel intézményeikben a frontális oktatást. Naponta több mint ezer diák látogatja az egyetemi termeket, ahol napi nyolc órát töltenek el egymáshoz közel ülve, és ilyen körülmények között fokozottan nagy az esélye a vírus gyors terjedésének, amennyiben már akár egyetlen hallgatónál is megjelenik. A felsőoktatási intézmények ilyen formában gócpontjai lehetnek a koronavírusnak, és úgy véljük, a jelenlegi helyzetben ilyen mértékű és sebességű terjedésre nincsenek felkészülve az ország egészségügyi intézményei. Arra kérjük a felsőoktatási intézmények döntéshozóit, hogy az oktatást március 22-ig online platformokra vigyék át, és szükség esetén hosszabbítsák meg ezt az intézkedést, ameddig az Egészségügyi Minisztérium ezt az óvodai és iskolai oktatás esetében szükségesnek látja. Lehet, hogy jelenleg nem tűnik reális veszélynek a fertőzés, de a megelőzésen kell dolgoznunk, ugyanis a korábbi esetek tisztán mutatták, hogy a vírus megjelenésekor késő meglépni ezeket az intézkedéseket.

Egyetemek határozatai:

Értesüléseink szerint eddig ezeken az egyetemeken függesztették fel az oktatást, vagy hajtottak végre beszüntetéseket (cikkünk folyamatosan frissül!)

Nagyvárad: A Nagyváradi Egyetem (Universitatea Oradea) felfüggesztette a frontális oktatást az egyetem összes karán és online oktatásba kezdenek március 31-ig a meghosszabbítás lehetőségével.

Nagyvárad: Partiumi Keresztény Egyetem (PKE): A koronavírus gyors terjedésére való tekintettel a PKE 2020. március 12-22. időszakban felfüggeszti a kontaktórák megtartását. A fent említett időszakban a PKE-n az oktatás nem szünetel, ahol lehetséges online történik, órarend szerint. Az online oktatás technikai kivitelezését a már rendelkezésre álló felületeken valósítjuk meg.

➤ Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda: A koronavírus gyors terjedésére való tekintettel a Sapientia EMTE 2020. március 12-22. időszakban felfüggeszti a kontaktórák megtartását. A fent említett időszakban a Sapientia EMTE-n az oktatás nem szünetel, ahol lehetséges online történik, órarend szerint. Az online oktatás technikai kivitelezését a már rendelkezésre álló felületeken valósítjuk meg.

Marosvásárhely: Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (UMFST) az orvosi, gyógyszerészeti és fogorvosi karokat függesztették fel

➤ Brassó – A brassói Transilvania Egyetem minden kara beszünteti az frontális oktatást március 29-ig, a meghosszabbítás lehetőségével és online oktatás veszi kezdetét.

Temesvár: Minden Temesvári egyetemen felfüggesztik a tanítást. Temesvári Nyugati Egyetem, Temesvári Műszaki egyetem, Temesvári Orvosi Gyógyszerészeti Egyetem, Agrármérnöki és Állatorvosi egyetem.

Székelyudvarhely: BBTE kihelyezett tagozatai felfüggesztették az oktatást 

Bukarest: Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) és Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din București (UNATC)

Az Egészségügyi Minisztérium március 9-én megfogalmazott határozatai: (Forrás:https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/810640642789736/)

  • a tanulmányi csereprogramokat beszüntetik március végéig annak meghosszabbítási lehetőségével, amennyiben a program nem kezdődött meg ezen határozat megjelenéséig
  • március 10-én, 12.00 órától megszüntetnek minden menetrend szerinti és különleges járatot, illetve alkalmi közúti személyszállítást Olaszország és Románia között, március 31-ig, 12.00 óráig
  • felfüggesztik március 31-ig, a posztlíceumi diákok kórházakban folytatott gyakorlati idejét
  • március 8-ával kezdődően tilos olyan publikus vagy magánrendezvények szervezése, amelyen több mint 1000 fő vesz részt, nyílt vagy zárt területen egyaránt
  • A kulturális, tudományos, művészeti, vallási, sport- és szórakoztató tevékenységek korlátozásra kerültek amelyek zárt terekben valósulnak meg és több mint 100 ember vesz részt rajtuk, a korlátozás március 31-ig érvényes a meghosszabbítás lehetőségével
  • felfüggesztik az egyetem előtti oktatási intézményekben (óvodák, iskolák) történő oktatást március 11-étől március 22-ig, az időintervallum meghosszabbításának lehetőségével

A sajtótájékoztatón egy újságíró kérdésére azt válaszolták, hogy minden felsőoktatási intézménynek joga van eldönteni, hogy továbbra is megtartják-e az órákat.

Legfontosabb tudnivalók és teendők az új koronavírus okozta COVID-19 betegségről:

5 legfontosabb tudnivaló:

➤ Mi a COVID-19?

A COVID-19 okozója egy, a koronavírusok családjába tartozó új koronavírus, amit eddig nem mutattak ki az emberi szervezetben.

➤  Mik a COVID-19 tünetei?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fertőzöttek 80%-a tünetmentes, vagy a betegség enyhe lefolyású, 15%-a súlyos lefolyású, míg a betegek 5%-a kritikus állapotba kerül. A tünetek igencsak hasonlóak az influenza vírus által okozott megbetegedés tünetegyüttesével, legfontosabbak a láz, száraz köhögés, légszomj, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás és fáradtság.

➤ Hogyan terjed a COVID-19?

A vírus fő terjedési formái a fertőzött személlyel történő direkt kontaktus általi átvitel, illetve a fertőzött személy köhögés vagy tüsszentés által kibocsátott apró cseppek belélegzése.

➤ Kik vannak magas kockázatnak kitéve?

Idősek, gyerekek, krónikus betegségben szenvedők, csökkent immunitású egyének, illetve terhes nők.

➤ Hogyan kezeljük COVID-19-et?

Jelenleg nincs célzott kezelése a betegségnek, ahogy oltás sem létezik még a COVID-19 megelőzésére. A betegség tünetei viszont nagy mértékben enyhíthetőek.

5 legfontosabb teendő:

➤ Őrizzük meg nyugalmunkat!

Semmi ok a média által generált túlzott pánikra, a veszély elkerülhető egy tudatos, higgadt, felelős magatartással és a megfelelő higiéniai szabályok betartásával. A romániai oktatási intézményekben jelenleg alkalmazott eljárások óvintézkedések, és a terjedés leghatékonyabb meggátolását hivatottak szolgálni, nem pedig pánikkeltő jellegű, aggodalomra okot adó eljárások.

➤ Mossunk gyakran kezet!a

A legfontosabb megelőzési módszer a gyakori, legalább 30 másodpercet tartó, szappannal és vízzel vagy pedig alkoholos fertőtlenítőszerrel történő alapos kézmosás.

➤ Kerüljük el az orrunk, szájunk, szemünk érintését a kezünkkel!

A kezünkkel rengeteg potenciálisan fertőzött tárgyat érintünk meg a mindennapi tevékenységeink során, így preventív okokból korlátozzuk a puszta kezünk érintkezését a szemünkkel, orrunkkal, szánkkal. Használjunk egyszer használatos papírzsebkendőt, amit használat után rögtön dobjunk el. Tüsszentés és köhögés esetén NE a tenyerükkel takarják el szájukat, hanem a könyökhajlattal. Amennyiben légzőszervi tünetet észlelünk, viseljünk maszkot, hogy másokat védjünk.

➤ Kerüljük a nagy tömegeket!

Kerüljük a nagy embertömegeket, ahol a tartható távolság kevesebb, mint egy méter, ugyanis ez növeli a megbetegedés kockázatát.

➤ Forduljunk orvoshoz tünetek megjelenése esetén telefonon!

Fontos a családorvos mielőbbi telefonos felkeresése a tünetek jelentkezése esetén, a lakás elhagyását mellőzve! Informálódás ügyében lehetőség van a Romániában hívható ingyenes zöldszám tárcsázására is: 0 800 800 358.

Fiatal orvosként fontosnak tartom a fent említett óvintézkedések alkalmazását, a higiéniai eljárások szigorú betartását és a felelősségteljes magatartást magunk és embertársaink megbetegedésének elkerülése érdekében. A külföldi kirándulások és a fertőzésveszélyes közegek fenyegetést jelentenek mind ránk, mind pedig szeretteinkre, így ezek mellőzése indokolt. Kiemelt fontosságú a higgadtság megőrzése és a felesleges pánik elkerülése! Továbbá a túlzott félelem és az apokaliptikus hangulat indokolatlan, sőt ártalmas jelen helyzetben, így véleményem szerint a szükséges intézkedéseket el kell végezni, viszont hideg fejjel kell gondolkodni és cselekedni. – nyilatkozta dr. Ladányi Emmánuel, OMDSZ alelnök, rezidens orvos.

Források:

Nagyvárad, 

PKE: https://www.partium.ro/hu/hirek/tekintettel-a-romaniai-orszagos-szintu-jarvanyugyi-rendelkezesekre-a-pke-rektori-hivatala-a-kovetkezo-donteseket-hozza

Nagyváradi Egyetem (Universitatea Oradea) Orvostudományi és Gyógyszerészeti kar: http://fmforadea.ro/anunt-important-important-announcement-suspendare-cursuri-pana-in-31-03-2020-03-09 

Kolozsvár, BBTE: https://www.facebook.com/csubb.ro/photos/a.935799396431644/3087330817945147/?type=3&theater

Sapientia:

http://www.sapientia.ro/hu/hirek/a-jarvanyugyi-operativ-testulet-dontesei?fbclid=IwAR2pd8jCK_4pHP3bwQFgjgxJ53Pr_9yS_-cXJH2P5RJkxkMPugi02I5Q5t0

Marosvásárhely, MOGYE: https://www.umfst.ro/universitate/media/stiri/stiri-detalii.html?tx_news_pi1%5Bnews%5D=1445&tx_news_pi1%5Bday%5D=9&tx_news_pi1%5Bmonth%5D=3&tx_news_pi1%5Byear%5D=2020&cHash=be6ea28f10463ffc3252b20a5ec36168&fbclid=IwAR1l5Nxh31N2Y-zmau9IMovNGDqp_uOrNgVrgMjBnXOTEI9gtolvpjGIhHg

Az Egészségügyi Minisztérium március 9-én megfogalmazott határozatai: https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/810640642789736/

ANOSR: https://www.anosr.ro/siguranta-comunitatii-universitare-este-o-prioritate/?fbclid=IwAR0r3TA3zWVz_jDUObvJVBKa8z5fKGT9D6XeUub0IXAN2imc9v6w2NKlVkU

Tudnivalók, állandóan frissülő globális platformok:

World Health Organization: COVID-19 symptoms vs. Influenza symptoms.

Organizatia Mondiala a Sanatatii: Pregatirea pentru COVID-19 in unitatile sanitare.

https://ncov2019.live/?utm_source=tacv